Το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου αναλαμβάνουν από την 1η Μαϊου 2021 τη φιλοξενία και τη διαχείριση του Κέντρου Πληροφόρησης Europe Direct Πανεπιστημίου Κύπρου.
Τα κέντρα πληροφόρησης Europe Direct ανήκουν σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο πληροφόρησης που έχει συστήσει και συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο στόχος των κέντρων πληροφόρησης Europe Directείναι να παρέχουν γρήγορα και άμεσα πληροφορίες σε Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με τα δικαιώματά τους καθώς και τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με περίπου 7,000 φοιτητές, 113 εργαστήρια και 830 καθηγητές και μέλη προσωπικού, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο ιδρύθηκε το 1989, είναι ένα νέο και ταχέως αναπτυσσόμενο πανεπιστήμιο. Υπάρχουν 7 σχολές, 22 τμήματα και 14 ερευνητικές μονάδες και ερευνητικά κέντρα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των επιστημών ζωής και των κοινωνικών, φυσικών και μηχανικών επιστημών.
Το Πανεπιστήμιο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Κύπρο για νεαρούς απόφοιτους και ερευνητές, καθότι εργοδοτεί περίπου 750 νέους επιστήμονες χρησιμοποιώντας εξωτερικά ερευνητικά κονδύλια. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρείται το κορυφαίο πανεπιστήμιο και το πιο ερευνητικά ενεργό ίδρυμα στην Κύπρο. Το Πανεπιστήμιο έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εθνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και από πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς έρευνας. Το 2019, η χρηματοδότηση για την έρευνα, από εξωτερικές πηγές, έφτασε τα 37 εκατομμύρια ευρώ. Επί του παρόντος, το Πανεπιστήμιο συμμετέχει σε 356 ερευνητικά έργα. 153 από τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά κονδύλια και συγκεκριμένα μέσω των προγραμμάτων Ορίζοντας 2020, Erasmus+, Justice, Life, Δράσεις Cost και Interreg.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ένα από τα δέκα (10) νεαρά πανεπιστήμια του “The Young Universities for the Future of Europe (YUFE)”. Η αποστολή του YUFE είναι να δημιουργήσει ένα από τα πρώτα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» που θα φέρει μια ριζική αλλαγή στην ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθιερώνοντας το ως το κορυφαίο μοντέλο ενός νέου, μη-ελιτιστικού, ανοιχτού και χωρίς αποκλεισμούς Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο με επίκεντρο τους φοιτητές. Το YUFE, ως ένα μοναδικό οικοσύστημα που συνδέει τα πανεπιστήμια με τις κοινότητες, θα βασίζεται στη συνεργασία μεταξύ, των ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και των πολιτών σε όλη την Ευρώπη.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, ερευνητικές δομές και συμμετέχει σε κορυφαία δίκτυα συνεργασίας. Επιπρόσθετα είναι σημαντικό το γεγονός ότι παρά την εξαιρετική επίδοση του πανεπιστημίου, υπάρχει ακόμη χώρος για βελτίωση για να γίνει το πανεπιστήμιο σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές ερευνητικές δραστηριότητες. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ξεχωρίζει για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που προσφέρει και για τη πλούσια ερευνητική του δραστηριότητα.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στην εκτέλεση ερευνητικών έργων. Οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Κύπρου μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την παρακολούθηση / τον έλεγχο έργων.
Στη συγκεκριμένη δράση συμμετέχουν από κοινού η Υπηρεσία Υποστήριξης Έρευνας και Καινοτομίας, η Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσής του.
Αποστολή της Υπηρεσίας Υποστήριξης Έρευνας είναι η έμπρακτη συνεισφορά στην προώθηση και προβολή της έρευνας και καινοτομίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και στο ευρύ κοινό, μέσω προσέλκυσης εξωτερικής χρηματοδότησης, διαχείρισης ερευνητικών έργων και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Η Υπηρεσία έχει αναλάβει τη διαχείριση του Europe Direct λόγω και τις πολυετούς πείρας της στην διαχείριση έργων. Συγκεκριμένα, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Υποστήριξης Έρευνας και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου, Μάριος Δημητριάδης, είναι ο διαχειριστής του Europe Direct Λευκωσίας – Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Αποστολή της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων είναι η δημιουργία πρόσθετης αξίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω της αναβάθμισης/ενίσχυσης της διεθνοποίησης, της διεθνούς δικτύωσης και της κινητικότητας και της ανάπτυξης συνεργασιών και της προβολής του έργου του πανεπιστημίου μέσω ποιοτικών εκδόσεων και της ιστοσελίδας του. Ο ρόλος της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων στο Europe Direct Λευκωσίας – Πανεπιστήμιο Κύπρου (ED-Λσια-ΠΚ) θα είναι η ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς της κυπριακής κοινωνίας αλλά και με τα υπόλοιπα Europe Direct, κυρίως της Κύπρου, για προώθηση των εκδηλώσεων και όλων των δραστηριοτήτων του δικτύου αλλά και για κοινές δράσεις.
Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου λειτουργεί ως Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ), από το 2012, με στόχο την παροχή πληροφοριών σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Προσφέρει σεμινάρια σε φοιτητές για τη χρήση και εντοπισμό εργαλείων και πληροφοριών της ΕΕ, λειτουργεί ως υπηρεσία της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου και είναι ανοικτό για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και το ευρύτερο κοινό. Από το 2012 συμμετείχε σε διάφορες δράσεις και είχε αξιόλογες συνεργασίες όπως με το Υπουργείο Παιδείας, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου κ.α.
Το ΚΕΤ προσφέρει ελεύθερη και αποτελεσματική πρόσβαση της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και του ευρύτερου κοινού σε πηγές έντυπης και ηλεκτρονικής πληροφόρησης, σε θέματα που αναφέρονται στην ΕΕ, τη νομοθεσία και τους θεσμούς της. Επίσης ασχολείται με τη διοργάνωση και διεξαγωγή διαλέξεων, ημερίδων, συνεδρίων, σεμιναρίων σε θέματα ΕΕ. Επιπλέον, έχει στενή συνεργασία με άλλα ΚΕΤ της Κύπρου και του εξωτερικού με σκοπό τον συντονισμό και την πλήρη κάλυψη σε θέματα ευρωπαϊκής πληροφόρησης και ενημέρωσης. Ο ρόλος της Βιβλιοθήκης και του ΚΕΤ θα είναι η γενική υποστήριξη σε όλες τις δράσεις του Europe Direct αλλά και η στέγαση του ED-Λσια-ΠΚ, στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης και συγκεκριμένα στην είσοδό της (πριν την ελεγχόμενη πρόσβαση).
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου (ΕΓΚ) είναι μη-κερδοσκοπικός, μη-κυβερνητικός οργανισμός με έδρα τη Λευκωσία και γραφεία εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα. Το γραφείο ιδρύθηκε το 2007 από 18 οργανισμούς από ένα ευρύ φάσμα τομέων και ενδιαφερόντων, όπως ακαδημαϊκά ιδρύματα, τοπικές αρχές, τραπεζικά και νομικά, καθώς από τον πολιτιστικό και τον τουριστικό τομέα και τη νεολαία. Σήμερα το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου αριθμεί περισσότερα από 30 μέλη (όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, 5 δημόσια πανεπιστήμια από την Ελλάδα, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ερευνητικά κέντρα, κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, εταιρίες και επιμελητήρια).
Αποστολή του Ευρωπαϊκού Γραφείου Κύπρου (ΕΓΚ) είναι η παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης, αποτελεσματικής υποστήριξης και έγκυρης ενημέρωσης προς τα μέλη του, ώστε να βελτιώσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των ευκαιριών που προσφέρει η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (E.E.), τόσο σε χρηματοδοτήσεις όσο και στη διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών της Ε.Ε. Επίσης, ως μέλος του Κυπριακού Δικτύου Enterprise Europe Network, παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες υποστήριξης σε κυπριακές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην επιχειρηματικότητα, τη γνώση, την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.
Το ΕΓΚ συνεργάζεται στενά με δίκτυα και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ευρωπαϊκών Θεμάτων τόσο στην Κύπρο όσο και στις Βρυξέλλες και την Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα το γραφείο είναι ενεργό μέλος: (α) στο δίκτυο ERRIN: European Regions for Innovation and Research Network, το οποίο εκπροσωπεί 32 οργανισμούς στις Βρυξέλλες, (β) στο δίκτυο IGLO: Informal Group of RTD Liaison Offices, το οποίο επίσης εκπροσωπεί 26 οργανισμούς/γραφεία διασύνδεσης και (γ) στο δίκτυο UnILiOn: Universities Informal Liaison Offices Network, το οποίο εκπροσωπεί περισσότερα από 150 πανεπιστήμια της ΕΕ. Επίσης συνεργάζεται σε καθημερινή βάση με περισσότερα από 250 γραφεία εκπροσώπησης όλων των χωρών μελών της ΕΕ.
Από την ίδρυσή του, το ΕΓΚ προωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και συμβάλλει στην μεγαλύτερη οικειοποίησή του, προβάλλοντας τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζοντας τη σημαντικότητά της σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.
Τέλος, η ομάδα του ΕΓΚ συμμετέχει σε έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ παρέχοντας:
(α) εμπειρογνωμοσύνη στην ανάπτυξη παιδαγωγικών μεθόδων και μαθημάτων κατάρτισης,
(β) ενίσχυση της επιχειρηματικής εκπαίδευσης,
(γ) ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ,
(δ) επικοινωνία της επιστήμης,
(ε) διασφάλιση ποιότητας,
(στ) πλάνο επικοινωνίας και διάδοσης έργων.
Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα αναλάβει τη διαχείριση του ED-Λσια-ΠΚ.
Europe Direct Nicosia - University of Cyprus
Κεντρο Πληροφορησης–Βιβλιοθηκη «Στελιος Ιωάννου» Λεωφ. Πανεπιστημιου 1 2109 Αγλαντζια, Λευκωσια
Copyright © 2024 Europe Direct Nicosia - University of Cyprus - All Rights Reserved.