Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή (ΕΚΚ) παρέχει δωρεάν συμβουλές στους Ευρωπαίους καταναλωτές πού οι αγορές των προϊόντων και υπηρεσιών τους γίνονται σε μέλος κράτος της Ερωπαϊκής Ένωσης.
Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή (ΕΚΚ):
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αποτελεί μια από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Αποστολή της Υπηρεσίας είναι η διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών στη νέα ελευθεροποιημένη και ανταγωνιστική αγορά.
Βασικοί στόχοι:
Η επαρκής προστασία της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών και η προώθηση της ανάπτυξης ενός νομοθετικού πλαισίου που θα διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.
Πρόσθετα επιδιώκεται,
Η αποτελεσματική πολιτική προστασίας των καταναλωτών διασφαλίζει την αποδοτική και εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Σκοπός της είναι να εγγυάται τα δικαιώματα των καταναλωτών έναντι των εμπόρων και να παρέχει ενισχυμένη προστασία σε ευάλωτους καταναλωτές.
Οι κανόνες προστασίας των καταναλωτών έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις επιδόσεις της αγοράς για το σύνολο της οικονομίας. Καθιστούν τις αγορές πιο δίκαιες και, βελτιώνοντας την ποιότητα των πληροφοριών που παρέχονται στους καταναλωτές, μπορούν να οδηγήσουν σε οικολογικότερες και πιο ωφέλιμες για την κοινωνία επιδόσεις της αγοράς.
Η ενδυνάμωση των καταναλωτών και η αποτελεσματική προστασία της ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων τους αποτελούν πλέον ουσιαστικούς στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Τα ευρωπαϊκά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αποσκοπούν στην προστασία της υγείας, της ασφάλειας και των οικονομικών και νομικών συμφερόντων των Ευρωπαίων καταναλωτών, οπουδήποτε κατοικούν, ταξιδεύουν ή αγοράζουν προϊόντα στην ΕΕ.
Οι διατάξεις της ΕΕ ρυθμίζουν τόσο τις δια ζώσης συναλλαγές όσο και το ηλεκτρονικό εμπόριο, και περιλαμβάνουν κανόνες γενικής εφαρμογής σε συνδυασμό με διατάξεις για συγκεκριμένα προϊόντα, όπως είναι τα φάρμακα, οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, τα προϊόντα καπνού, τα καλλυντικά, τα παιχνίδια και οι εκρηκτικές ύλες.
Έχουν θεσπισθεί κοινοί κανόνες που κατοχυρώνουν την παροχή ενός ελαχίστου επιπέδου βοήθειας προς τους επιβάτες όλων των μέσων μεταφοράς, σε περίπτωση σημαντικής καθυστέρησης ή ακύρωσης, και ιδιαίτερα την προστασία των πιο ευάλωτων ταξιδιωτών.
Οι κανόνες αυτοί θεσπίζουν επίσης μηχανισμούς αποζημίωσης. Ωστόσο, είναι δυνατές πολυάριθμες παρεκκλίσεις για τις σιδηροδρομικές ή οδικές μεταφορές, και οι ενστάσεις ενώπιον των δικαστηρίων εξακολουθούν να είναι συχνές.
Τα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα υπόκεινται στους κανόνες της ενιαίας αγοράς και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων.
Εφαρμόζεται ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία της δημόσιας υγείας και την εγγύηση της ασφάλειας των προϊόντων αυτών. Αυτό καλύπτει τον πλήρη κύκλο, από τις δοκιμές και την προκαταρκτική αξιολόγηση έως την έγκριση της διάθεσης στην αγορά, την επιτήρηση και την ανάκληση.
Η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά φάρμακα, η καταπολέμηση της αντιμικροβιακής αντοχής, η διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας και τα κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη αποτελούν μερικά μόνο από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ στον τομέα αυτό.
Προκειμένου να συμβαδίζουν με την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο και να ανταποκρίνονται στις αναδυόμενες απειλές για την υγεία, τα νομοθετικά μέτρα και τα μέτρα πολιτικής υπόκεινται σε τακτική αξιολόγηση και παρακολούθηση.
Οι στόχοι της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ασφάλεια των τροφίμων είναι δύο:
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση μεριμνά για τη θέσπιση και την τήρηση προτύπων ελέγχου στους τομείς της υγιεινής ζωοτροφών και τροφίμων, της υγείας των ζώων, της υγείας των φυτών και της πρόληψης της μόλυνσης των τροφίμων από εξωτερικές ουσίες. Επίσης, η Ένωση ρυθμίζει την επισήμανση τροφίμων και ζωοτροφών.
Europe Direct Nicosia - University of Cyprus
Κεντρο Πληροφορησης–Βιβλιοθηκη «Στελιος Ιωάννου» Λεωφ. Πανεπιστημιου 1 2109 Αγλαντζια, Λευκωσια
Copyright © 2024 Europe Direct Nicosia - University of Cyprus - All Rights Reserved.